Direktlänk till inlägg 6 januari 2011

Klickerträning - nystart!

Av E J - 6 januari 2011 21:06

Jag njuuuuter nu när kylan äntligen letat sig ned (upp?) till mer normala grader. Vi har haft endast ett par minusgrader här den senaste vecka vilket har inneburit snöbollskrig, mera bus ute och även riktiga promenader om än inte så långa. Båda hundarna kan nu röra sig ute utan att få ont i fossingar, jätteskönt!


Qito börjar bli stor och alltmera "hund". Han följer glatt med på promenader och pinnar på och ska vara först-först-först! Tokrycken om kvällarna är helt sanslösa. Hans öron ligger slickade mot nacken, mungiporna uppe vid öronfästena och ögonen står ut som om han var hög på något och ser rosa elefanter flyga förbi. Sen kutar han in och ut mellan vardagsrum och kök med ett perverst flås "HÄh HÄh HÄh HÄh...!". Vi andra bara sitter bredvid och tittar på, katterna tycker att han är gaaAAAaaalen och Loka viftar lite fint på svansen som om hon artigt håller med om att "joooo det där ser nog roligt ut". Tio minuter senare ligger han utslagen över en ryggstödskudde i soffan och snarkar högt.

Det är så roligt med valpar och unghundar!


Fast han har skrämt mig tre gånger nu på bara ett dygn.


1. Igår var han ute med Loka på gården och när jag ropar in dem så hör jag att Loka nyper till honom lite (inget konstigt med det, han kan faktiskt vara rätt dryg på henne) när de befinner sig bakom en buske så jag ser dem inte. Plötsligt börjar han tjuta som en siren och jag skyndar dit och då går han och ruskar på huvudet, skriker och ser allvarligt skadad ut. Riktigt läbbigt... Jag går dit och lyfter försiktigt upp honom (vet ju inte VART han gjort sig illa) för att ta in honom och det tar tre sekunder sen viftar svansen för fullt och han vill inget annat än att slicka mig i ansiktet. Går fem trappsteg upp och sätter ner honom för att se vad han gör och han tar sats och bara KUTAR in - i vanligt ordning. Han fick sig väl ett litet bett och tyckte lite synd om sig själv kanske...? Är iaf helt ok nu.        


2. Han hittar hela tiden nya saker att leka med, idag kom han bärandes på min (nya och dyra) mobiltelefon...


3. Sambon är ute och skottar fram bilarna på uppfarten medan jag fixar maten, vi har fått ännu mera snö. Han kommer in och hämtar något och två minuter senare inser jag att valpen måste ha smitit ut med honom. Skyndar ut för att hämta in honom och hör när jag kliver ut att sambon varvar bilen och försöker sladda upp ur snön.

"STOOOOOPP!! Valpen smet ut med dig!!!!"

"Ja, jag vet, han är här med mig."

"Phu...." (Säg nåt nästa gång...)


Annars rullar det på. Rumsrenheten står ganska still, händer inte så mycket just nu. Blir lite pölar inne då och då men det mesta hamnar ändå ute så jag är nöjd. Väntar på att han ska börja säga till när han vill ut, det myntet trillar nog ner snart och när det går det så blir det troligtvis en aha-upplevelse för honom. Så jag har tålamod och väntar. Han har fått en käck liten lampa i halsbandet så jag ser honom i mörkret ute. Det söta läderhalsband som han fick med sig från uppfödaren, med hans namn stämplat i och med nitar (!), börjar passa riktigt bra nu. Han har verkligen vuxit konstaterade jag idag när jag satte på det igen.

Han har börjat vakta också. Låter honom skälla till och sedan "tackar" jag för hjälpen och tycker att det räcker. Så han får vakta om han vill men det räcker om han säger till, sen tar vi över. Det verkar han nöjd med.


Idag har jag börjat mer med klickerträningen. Han är väldigt kvick i tanken och det här gillade han skarpt. Det märks att det är en snabb hund för han stormtrivs med en så exakt signal som klickern, det blir så tydligt när han gör rätt. Loka fick en omgång också, jag varvade hundarna och den som inte tränade fick vänta bredvid. De är som... natt och dag.



Fråga: bör jag ha två olika klickers till hundarna, blir det förvirrande för dem att ha samma ljud om den ena hör medan jag tränar den andra?


Jag måste erkänna att jag tycker det är roligare att träna med Qito och det var mycket därför jag skaffade honom. Men nu när jag har honom så märker jag att jag har sänkt kraven på Loka och kan låta henne vara den hon är så att träningen med henne går mer på hennes villkor. Den ton av frustration som tidigare smög sig in i träningen med henne är så gott som borta. Jag ser fram emot att börja med agilityn med henne igen. Med Qito blir det än så länge, utöver vardagslydnaden, små moment ur lydnaden.  Jag funderar dock på om jag ska köra tävlingslydnaden eller brukslydnaden, ska han få gå personspår också eller inte? Behöver prata med någon som kan mer om det där känner jag. Med Loka är det tävlingslydnaden och den ska vi damma av nu under vintern så blir det agility till våren igen.



Tänk vilken skillnad 15-20 minusgrader kan göra för min motivation....


 
 
Nina

Nina

6 januari 2011 22:39

Vad roligt att det går bra. Jag funderar på att klicka in Siv också.

http://smahundtassar.blogg.se

 
Åsa og Ferdinand

Åsa og Ferdinand

8 januari 2011 21:45

Hei! Jeg har stor glede av å følge lille Qito, som jeg fikk øynene opp for allerede da han var hos Animalcompaniet :-) Jeg har selv en heeler som jeg trener både lydighet, brukslydighet, spor, viltspor og rundering (vet ikke hva dere kaller det i Sverige, men søk etter mennesker i terreng)med. Det går fint å trene en heeler i mange ulike grener, for kapasiteten er nesten uutømmelig :-)
Det er mange faktorer ved en treningssituasjon som forteller hunden hva som er forventet av den, så å bruke ulike klikkere på hundene ville jeg ikke ha brydd meg med. På treningsbanen må de uansett lære å ignorere andre hunders klikk.
Jeg gleder meg virkelig til å følge denne bloggen videre, og håper det er i orden at jeg linker til den fra min egen blogg.

http://hundelivinord.wordpress.com

E J

8 januari 2011 22:28

Hej och tack för så trevliga ord! :) Jättekul att du finner nöje att läsa om Qito, mitt lilla glädjepiller! Jag märker också av kapaciteten och ser verkligen fram emot framtiden. Rundering lär vara sök eller personsök kallat här.
Jag har inget alls emot att du länkar till bloggen, tvärtom! Jag hoppas det är ok att jag gör detsamma till din blogg?
Må gott!

 
Kattis

Kattis

8 januari 2011 22:34

Hej! Verkligen trevlig blogg du har, och fin fina hundar! Lycka till med fortsatt träning.
Mvh Kattis

http://www.nemo.bloggagratis.se

 
Åsa og Ferdinand

Åsa og Ferdinand

8 januari 2011 22:42

Så trivelig! Du må gjerne linke til min blogg :-)

http://hundelivinord.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av E J - 11 juni 2018 22:14

Helloooo.... här är jag igen. Den här bloggen har alltid handlat om att dokumentera, peppa och hålla koll på utveckling av häst- och hundträning. Utan häst och hund så rann bloggen ut i sanden. Men nu är jag tillbaka!   Sen ett halvår är jag ...

Av E J - 17 april 2016 21:48

Fortfarande hundlös men det är helt ok. Barnen blir allt större, kräver mindre passning och hänger nu glatt med på det mesta. Djurintresset som legat i dvala pga orkesbrist vaknar så sakteligen och när min facebooksida svämmade över av djurbilder k...

Av E J - 3 september 2014 21:19

Idag är jag uppgiven och ledsen. Jag har igen fått kritik för att jag är "sur" (med fyra utropstecken). Ja, ärligt.... Ibland blir jag irriterad, rent av SUR, på folk som jag tycker beter sig dumt eller osmidigt. Det är ok att folk gör det, ingen är ...

Av E J - 24 augusti 2014 20:48

Har nu varit helt hundlös i snart ett år och kan konstatera att jag för mitt liv inte förstår hur jag ORKADE... Mina dagar är fullspäckade som de är och min energi ransoneras hårt. Blotta tanken på att hålla en ung och aktiv hund samtidigt får mig at...

Av E J - 11 mars 2014 10:00

Det här är ett avsked av hundbloggen. Qito flyttade vid årsskiftet till just det perfekta nya hemmet som dök upp i elfte minuten. Både Loka och Qito trivs, mår bra och lever bättre liv i sina nya hem. Det här betyder att jag inte längre lever ett hun...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards